Рик Пери се отказа от президентската надпревара в САЩ

Очаква се Пери да подкрепи кандидатурата на Нют Гингрич.

19.01.2012 | 18:05
Рик Пери се отказа от президентската надпревара в САЩ

Губернаторът на Тексас Рик Пери се отказа от борбата за номинацията на Републиканската партия за президент, съобщава Reuters.

Това се случва в навечерието на ключовите избори в Южна Kаролина. Очаква се Пери да подкрепи Нют Гингрич, който е основен опонент на фаворита Мит Ромни за победата в щата. Вотът ще се проведе в събота, а според последните социологически проучвания Гингрич настига Пери.

От стратегическа гледна точка вотът в Южна Каролина е изключително важен за всички кандидати. Ако спечели, Мит Ромни ще отбележи трета поредна победа след Ню Хемпшър и Айова, нещо което се случва изключително рядко.  Победата в този щат ще помогне на Ромни и да разсее съмненията, че няма да може да спечели подкрепата на консервативно настроените и религиозни членове на партията. Кандидатът за президент е мормон, а на това не се гледа с добро око в „Голямата стара партия”.

В случай на победа Нют Гингрич ще стабилизира кампанията си и това ще му даде добра позиция за битките в следващите щати.

Миналата седмица от надпреварата се оттегли Джон Хънтсман, който застана зад Ромни. Освен Гингрич и Ромни в надпреварата остават Рик Санторъм и Рон Пол.