Мартин Шулц се готви за шеф на европарламента

Изборът на председател е сведен до фарс, негодуват другите кандидати за поста.

16.01.2012 | 16:01
Мартин Шулц се готви за шеф на европарламента

Мартин Шулц e почти сигурният нов председател на Европейския парламент след изтичането на мандата на Йежи Бузек. Изборът е утре чрез тайно гласуване, а кандидати, освен германския социалдемократ, са и двама британци - Даяна Уолис, подкрепена от групата на либералите, и Нирж Дева, издигнат от консерваторите.

Според процедурата изборът става след гласуване в пленарна зала, но на практика решението се взема след договорки между различните парламентарни фракции. Euobserver твърди, че социалистите са успели да се договорят с Европейската народна партия за кандидатурата на Шулц. Според изданието останалите кандидати биха получили не повече от 100 гласа от 736 възможни.

Заради тези договорки Шулц е сериозно атакуван от двамата си конкуренти. Особено остър е Нирж Дева, който обвинява германеца, че вече се държи като нов председател. „Назначава си персонал, прави срещи, а гласуването още не е минало”, категоричен е Дева, според когото това доказва, че "изборът на председател е фарс”.

„Решението кой да заеме най-важният пост е тъмен  момент в календара на парламента. Съжалявам, че този път Шулц и Жозеф Дол (лидерът на ЕНП, б.ред.) направиха всичко възможно, за да не може нито един лъч светлина да попадне върху процеса”, заяви Даяна Уолис, цитирана от theparliament.com. Тя призова депутатите да проявят съвест, а не да изпълняват партийни поръчения.

Кой е Мартин Шулц?

Германецът бе забелязан в Европейския парламент през 2003, когато разгневи Силвио Берлускони. Вбесеният италиански премиер го определи като пазач в концентрационен лагер.

Сблъсъкът на Шулц с един от символите на десницата се хареса в Партията на европейските социалисти и постепенно му проправи пътя към лидерските позиции.

Шулц е близък с лидера на БСП Сергей Станишев, който наследи временно председателския пост в ПЕС. Българският политик обаче не е сред фаворитите за следващия пълен мандат на поста. Като най-сериозни се оценяват шансовете на австриеца Ханс Свобода, който в момента е заместник-председател, и на британеца Стивън Хюз.

Междувременно Мартин Шулц заяви, че ако бъде избран, ще промени цялостната работа на Европейския парламент. „Ще спра маргинализацията и ще го направя действащ орган”, категоричен е германецът.

Постът председател на Европейския парламент до този момент бе преди всичко представителен.