Франция въвежда трудови квоти за икономическата имиграция?

Очаквано мерките предизвикаха многобройни и противоречиви реакции

06.11.2019 | 20:56 Редактор: Юлия Христова
Франция въвежда трудови квоти за икономическата имиграция?

Френското правителство представи план от 20  мерки за имиграционната политика, който включва въвеждане на трудови квоти за икономическата имиграция според нуждите на френския трудов пазар.

"Да възвърнем контрола върху имиграцията" - заяви френският премиер Едуар Филип, обявявайки на пресконференция мерките заедно с четирима министри от френското правителство. Той подчерта многократно, че решенията на проблема са европейски и правителството ще ги обсъди с европейските си партньори. 

Една от основните мерки е въвеждането на квоти за икономическите мигранти, предвиждаща 33 000 трудови визи за сектори с недостиг на работна ръка - техният списък ще бъде уточнен по-късно и обновяван периодично, пише БНР. 

Друга спорна мярка е ограничаването на достъпа до медицински грижи за нелегалните имигранти и затягане на процедурите, за да се избегнат злоупотребите. Франция ще открие три нови центъра за административно задържане на имигранти и ще продължи разрушаването на незаконните лагери. Процедурите за разглеждане на молбите за убежище ще бъдат ускорени.

Очаквано мерките,  с които френският президент Макрон прави завой надясно, предизвикаха многобройни и противоречиви реакции. 

"Приоритетът за едно правителство е да дава работа на сънародниците си", реагира веднага пред Франс енфо крайната националистка Марин льо Пен.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК