Чешкият президент заплаши фискалния пакт с вето

Вацлав Клаус предупреди официално премиера Петр Нечас за намеренията си.

13.01.2012 | 07:32
Чешкият президент заплаши фискалния пакт с вето

Президентът на Чехия Вацлав Клаус заплаши, че ако правителството реши да се присъедини към пакта за фискален съюз в ЕС, той ще наложи вето на решението. Клаус уведимо писмено за намерението си премиера Петр Нечас.

По време на срещата на ЕС през миналия месец Чехия обяви, че ще вземе решение за участието си във фискалния съюз след консултации в парламента. Това направиха още Швеция и Унгария. Нито една от страните не е в еврозоната.

Подобни настроения има и в Словакия, която обаче е в еврозоната. В края на 2011 Братислава гласува за блокиране разширяването на Европейския механизъм за финансова стабилност. Но след смяна на правителството парламентът все пак прие законопроекта, който не може да влезе в сила без одобрението на властите във всичките страни-членки на еврозоната. The Wall Street Journal публикува интервю със словашкия финансов министър Иван Миклош, в което обяснява че Словакия иска еврозоната да обмисли варианти за напускането на страни-членки. Той казва, че би било идеално, ако еврозоната сега бъде спасена без допълнителни разходи за спасяването на Гърция. Той поставя под въпрос дали това е възможно в сегашния състава на еврозоната и обяснява, че за него най-важното е спасяването на еврото.