Япония ще ограничи вноса на петрол от Иран

В същото време руските секретни служби предупредиха за "реална опасност" за военен удар на САЩ срещу Иран.

12.01.2012 | 08:07
Япония ще ограничи вноса на петрол от Иран

Новината, че Япония ще намали зависимостта си от внос на ирански петрол, дойде на фона на посещението на американския финансов министър в страната Токио. Неговият японски колега Джун Азуми увери че страната му ще предприеме планирани и конкретни стъпки, за да намали 10-процентния дял на внасяната суровина.
В същото време президентът на Иран Махмуд Ахмединеджад е на посещение в Куба, където отново защити позициите на страната си.
Преди дни се заговори и за намерението на Европейския съюз да наложи петролно ембарго на Техеран. Китай също зае позиция по иранския въпрос. Властите в Пекин призоваха Иран и Международната агенция за атомна енергия към ООН да си сътрудничат по нов план за обогатяване на уран. Призивът идва по време на ескалиращо международно напрежение относно ядрената програма на Иран.
На свой ред Техеран заплаши да нападне с цялата  мощ на военния си флот американски военни кораби, които се върнат в Персийския залив. Тези заплахи засилиха опасенията за евентуално затваряне на Ормузкия проток, който е стратегически "вход" към Персийския залив и през който минава около 35% от световния трафик на петрол. На фона на тези новини при атентат в Техеран беше убит ирански ядрен специалист.  САЩ заявиха че нямат нищо общо и осъдиха убийството.