Ню Хемпшър е вторият решителен тест за Мит Ромни

В малкия щат с едва милион жители ще бъдат първите преки избори от настоящата кампания.

10.01.2012 | 11:19
Ню Хемпшър е вторият решителен тест за Мит Ромни

Привържениците на Републиканската партия в щата Ню Хемпшър ще избират тази нощ кой да ги представлява наесен в президентските избори срещу Барак Обама. Това е вторият етап от вътрешните избори на десницата, които започнаха преди седмица с традиционните събрания в Айова. Тогава Мит Ромни удържа победата с минимален аванс (едва 8 гласа) пред Рик Санторъм.

Според предварителните данни Ромни води убедително в Ню Хемпшир. След него е Рон Пол, а трети в състезанието е бившият посланик на САЩ в Китай Джон Хънтсман. Две различни социологически проучвания показват, че преднината на Мит Ромни пред конгресмена от Тексас Рон Пол е между 13 и 17 процента.

Бившият сенатор от Пенсилвания Рик Санторъм, който получи добър резултат в Айова, е концентрирал вниманието си в Южна Каролина, тъй-като няма особени шансове за добро представяне в  Ню Хемпшир. Кампания в този малък щат почти не направи и Рик Пери, който преди месеци бе смятан за един от фаворитите, но след серия от гафове изпадна от сериозната борба. И Санторъм, и Пери са се концентрирали върху следващия щат, като се надяват да наваксат изоставането си преди серията от избори в така наречения „Супер вторник“ в началото на февруари.

Изборите в Ню Хемпшър са важни, но не и решаващи за окончателната номинация в Републиканската партия. Победата в малкия щат има по-скоро тактическо значение.

По същество републиканците във всеки отделен щат трябва да изберат делегати, които да ги представят на бъдещата Национална конвенция на партията. Именно тази конвенция ще определи кандидата за Белия дом.