Меркел и Саркози настояват за данък върху фискалните транзакции

Германският канцлер предупреди, че Гърция може да не получи помощ, ако не се договори с частните си кредитори.

09.01.2012 | 16:43
Меркел и Саркози настояват за данък върху фискалните транзакции

Ангела Меркел и Никола Саркози настояват данъкът върху финансовите транзакции да бъде въведен, при това възможно най-скоро. Това стана ясно след среща между двамата в Берлин.

Същевременно часове по-рано британският премиер Дейвид Камерън предупреди, че ще наложи вето върху всеки опит за въвеждане на всеобщ за целия Европейски съюз данък върху транзакциите. При все това Меркел подчерта, че разговорите за фискалния пакт напредват, а Саркози обеща подробности да бъдат дадени още в края на този месец. Лидерите на Франция и Германия искат споразуменията да бъдат подписани на  1 март и да влязат в сила възможно най-скоро.

По време на пресконференцията Меркел предупреди Гърция, че времето да се договори с частните й кредитори за орязване на дълга изтича. По думите й, ако това не се случи, страната няма да получи поредния пакет от финансова помощ. Без тези пари Атина няма да може да плати поредния транш за дълговете си, който е в размер на 14 милиарда евро. За пореден път двамата лидери подчертаха, че Гърция трябва да остане в еврозоната.