Шотландците ще гласуват за отделяне от Великобритания

Премиерът Камерън потвърди, че ще разреши референдума, стига той да се проведе в следващите 18 месеца.

09.01.2012 | 11:31
Шотландците ще гласуват за отделяне от Великобритания

Оцеляването на Великобритания може да се измерва с месеци, след като премиерът Дейвид Камерън обяви, че ще приеме референдум за автономията на Шотландия. Лявата преса на Острова определи този ход като "твърде рисков хазарт " (The Independent) и "залагане на карта бъдещето на съюза" (The Guardian).

Активистите за шотландска автономия, предвождани от шотландския пръв министър Алекс Салмънд и подкрепяни горещо от фигури като Шон Конъри, отдавна се борят за подобен референдум. Сега Салмънд е получил уверенията на Дейвид Камерън, че ще може да го проведе и че Лондон ще признае резултатите му, но само при условие това да се случи в следващите 18 месеца. Британският премиер настоява също в референдума да бъде зададен само един ясен въпрос: искате ли Шотландия да остане част от Великобритания, и да няма други уточнения, касаещи степента на евентуалната автономия.

Политическите анализатори на Острова смятат, че с този ход Камерън ще разруши блъфа на Салмънд, който според повечето проучвания не би събрал подкрепа за окончателна раздяла с Обединеното кралство. По последни данни едва около 32% от шотландците са за подобен ход, но подкрепата за него бързо нараства. Заради това някои анализатори обвиниха министър-председателя в прибързаност.

В близките дни се очаква официално изявление на Камерън по темата, в което той ще заяви, че сегашната несигурност около евентуалната независимост вреди на британската и на шотландската икономики.

Някои констутиционни експерти оспорват самото право на шотландския парламент да провежда подобни допитвания до народа. "Нашата позиция е ясна - отвърна на това Алекс Салмънд. - Шотландският парламент получи убедителен мандат от хората в Шотландия, за да свика такъв референдум... и точно това ще направим".

Шотландия е част от Обединеното кралство по силата на съюзен договор с Англия от 1707 година. И до днес обаче тя си запазва свое собствено правораздаване и независима съдебна система. През 2014 предстои честването на 700-стотната годишнина от битката при Банокбърн, в която легендарният крал Робърт Брус побеждава англичаните и запазва независимостта на Шотландия. Предполага се, че плановете на Салмънд са референдумът да се проведе тогава, като междувременно сепаратистите ще могат да спечелят допълнителна подкрепа.