Унгария започва преговори с МВФ

Страната се нуждае от спешно кредитиране, за да избегне задълбочаването на финансовата криза и трайното обезценяване на националната валута.

09.01.2012 | 07:40
Унгария започва преговори с МВФ

Унгария започва предварителни консултации с Международния валутен фонд за получаване на спешен кредит за стабилизиране на финансовото си състояние. Унгарският министър на  националното развитие пристигна в централата на МВФ във Вашингтон, за да проведе консултативни срещи.

През ноември форинтът загуби 20% от стойността си спрямо еврото. Спадът на валутата продължава и в началото на 2012, което неизбежно рефлектира и върху кредитния рейтинг на страната. В петък Fitch свали рейтинга на Унгария с една стъпка надолу – от  BBB- до BB+.

Седмица по-рано подобен ход предприеха и другите две водещи международни агенции - Moody’s и Standard&Poor’s. Унгарското правителство е притиснато до стената от международните институции след поредица от ирационални политически решения.   

Премиерът Виктор Орбан е критикуван, че новият закон за централната банка позволява вмешателство в работата й с политически назначения. Според министър-председателя  обаче това е начинът да бъде стабилизирана икономиката. Орбан е категоричен, че няма да се поддаде на натиска да промени закона.