Китайските авикомпании отказват да плащат такси за въглеродни емисии

От 1 януари всички авиокомпании, извършващи полети до и от територията на ЕС, трябва да купуват квоти в рамките на схемата за търговия с емисии.

05.01.2012 | 12:38
Китайските авикомпании отказват да плащат такси за въглеродни емисии

Китай няма да сътрудничи с ЕС по системата за търговия с емисии от въглероден диоксид, заяви заместник-генералният секретар на Китайската асоциация за въздушен транспорт Чаи Хайбо, цитиран от BBC.
Въздухоплаването се включи в схемата за търговия с емисии от началото на година, след решение на Европейската комисия от септември 2011. Според разчетите безплатните квоти ще бъдат разпределени сред над 900 авиокомпании. Впоследствие стана ясно, че таксата ще плащат не само европейските авиокомпании, но и чуждестранните, преминаващи през летищата на ЕС.
Чаи Хайбо подчерта, че Асоциацията на китайските авиопревозвачи, е против „погрешната практика на ЕС на едностранно принуждаване на международните оператори да плащат такси“. По думите му, китайското правителство обмисля контрамерки срещу ЕС, като не конкретизира какво има предвид. По-рано САЩ също заплашиха с ответни действия.
Решението на ЕС влезе в сила, след като през декември Европейският върховен съд в Люксембург отхвърли жалбата на американски авиокомпании и постанови, че директивата на ЕС е законна. Според съда, прилагането й не засяга нито принципите на обичайното международно право, нито споразумението "Открито небе".
По този начин от 1 януари всички авиокомпании, извършващи полети до и от територията на ЕС, трябва да купуват квоти в рамките на схемата за търговия с емисии. Очаква се  до 2020 разходите им да нараснат до 9 милиарда евро.Чуждите авиопревозвачи изтъкват, че като включва авиацията в търговията с емисии, ЕС се опитва да разпростре собствените си правила далеч отвъд територията си.