fallback

Турската армия уби 23 кюрди

Ударът е бил срещу група контрабандисти, сбъркани за кюрдски бунтовници.

29.12.2011 | 12:33

Турската армия е нанесла въздушен удар, който е отнел живота на 23-ма души, съобщава BBC. Атаката е станала в близост до село Улудере в местността Ширнак. Безпилотен самолет е засякъл група, преминала границата с Ирак, която се е придвижвала на мулета.

След това е взето решение за нанасяне на въздушен удар. Впоследствие се оказва, че на мулетата са пренасяни туби с гориво, чието взривяване причинило големи експлозии.

Последвалото разследване е показало, че загиналите са обикновени контрабандисти, но не са членове на Кюрдската работническа партия, която е смятана за терористична организация в Турция.

Същевременно според кмета на селото, цитиран от Reuters,  са намерени 30 тела, но всички са силно обгорени. Валията на провинцията смята, че загиналите не са толкова много, но със сигурност са над 20.

По думите му контрабандата на цигари и гориво е честа практика по пограничните села с Ирак. Това е предпоставено от факта, че от двете страни на границата живеят кюрди.

Районът обаче е бойно поле между КРП и турската армия.  Така преди месец 24 турски войници загинаха след атака на кюрдските бунтовници, което прави и ответните удари безкомпромисни.

fallback
Още от Свят
fallback