Северна Корея погребва Ким Чен-Ир

Тялото му ще бъде балсамирано и положено до това на баща му, в гробница-мавзолей.

28.12.2011 | 11:03
Северна Корея погребва Ким Чен-Ир

В Северна Корея започна церемонията по погребението на починалия лидер Ким Чен-Ир. Тя ще продължи два дни, като в поклоненията са организирани стотици хиляди души.

Траурна лимузина с огромен портрет на Ким Чен-Ир обикаля улиците на Пхенян. Неговият наследник Ким Чен-Ун следва катафалката на почтително разстояние, а процесията минава между десетки хиляди войници, строени за да отдадат почит.

Всичко това се предава пряко по държавната телевизия на Северна Корея. Според BBC не е известно на церемонията да присъстват представители на друга страна.

Ким Чен-Ир почина на 17 декември на 69 годишна възраст от инфаркт.

Погребението на „Любимия вожд“, както е наричан Ким Чен-Ир е строго церемониално. Целта е да се покаже единството и силата на нацията, въпреки загубата му.

Наследникът Ким Чен-Ун ще управлява заедно с чичо си Ян Сон-Таек, който ще отговаря за армията.  Севернокорейските въоръжени сили са четвърти по големина в света и основен стълб на комунистическия режим.

Междувременно корейската държавна телевизия продължава да показва сърцераздирателни кадри на всенародната скръб.

„Снегът пада неутешимо като сълзи от небето. Как може небесата да не плачат, когато загубихме нашия генерал, който беше като звезда на небосклона. След като смъртта ни раздели, хората планините и небесата плачат неудържимо  за него“, е заявил опечален войник пред телевизията.

Траурната церемония ще продължи и утре с три минути тишина в памет на починалия, а след това със звук влакове и кораби ще припомнят колко много е направил лидера за индустриализацията на страната.

Най-накрая Ким Чен-Ир ще бъде положен в гробницата до баща си Ким Ир-Сен, в стъклен ковчег.

Тялото му вече е балсамирано, като за целта са поканени руски експерти.