Япония предлага TEPCO за национализация

Oще следващото лято японското правителство ще предостави на TEPCO около 13 милиарда долара.

27.12.2011 | 12:02
Япония предлага TEPCO за национализация

Министърът на търговията, икономиката и промишлеността на Япония Юкио Едано ще поиска от Tokyo Electric Power Co  (TEPCO) да приеме осигурената от държавата помощ, с което на практика компанията ще бъде национализирана, съобщава  Nikkei. Едано ще се срещне с президента на TEPCO след заседанието на правителството днес, в което централна тема ще бъде енергийната реформа в страната.

Най- голямата енергийната компания в Япония е изправена пред трудното предизвикателство да покрие разходите по възстановяването след най-тежката ядрена криза от последните 25 години.

Според източници на Reuters още следващото лято японското правителство ще предостави на TEPCO около 13 милиарда долара. Енергийната компания потърси допълнителни кредити с правителствена поддръжка за сумата от 690 милиарда йени (8,8 милиарда долара) за изплащане на компенсации на близките на жертвите на авариралата АЕЦ “Фукушима“. През ноември правителството реши да отпусне 890 милиарда йени на компанията да възстанови работата си.

Междувременно от публикация на Financial Times става ясно, че енергийният оператор TEPCO е бил съвършено неподготвен в много отношения за радиационната авария, последвала земетресението от 11 март.