Светът се прощава с Вацлав Хавел

На траурната церемония България ще бъде представена от външния министър Николай Младенов и бившите президенти Желю Желев и Петър Стоянов.

23.12.2011 | 07:37
Светът се прощава с Вацлав Хавел

Чешката столица Прага се подготвя за погребението на бившия президент Вацлав Хавел. Той почина миналия уикенд в съня си, след дълго боледуване.

Политици от целия свят ще отдадат последна почит на Хавел, на траурната церемония днес. България ще бъде представена от външния министър Николай Младенов и бившите президенти Желю Желев и Петър Стоянов. Тленните останки на бившия чешки президент най-вероятно ще бъдат погребани в семейната гробница на гробището в Прага.

Вацлав Хавел, вдъхновителят и героят на чешката “Нежна революция”, почина на 75-годишна възраст.

Уважаван драматург и есеист, Хавел бе един от най-прочутите дисиденти и борзи срещу тоталитарната власт в Чехословакия, която наричаше “Абсурдистан”. Личната му ненавист към насилието спомогна много промените не само в родината му, но и в целия Източен блок през 1989 година да минат мирно. Три години по-късно Хавел се противопостави на “нежния развод” между Чехия и Словакия и подаде оставка, за да не му се налага лично да осъществи раздялата. След това обаче се кандидатира за президент на Чехия, спечели и остана на поста до 2003 година, въпреки разклатеното си здраве.