Ще се отразят ли протестите в Барселона на инвестициите в имоти?

Обемът им до септември е достигнал малко над 2 млрд. евро

28.10.2019 | 23:20 Редактор: Ралица Братанова
Ще се отразят ли протестите в Барселона на инвестициите в имоти?

Политическата нестабилност и ожесточените протести не са най-добрите приятели на бизнеса. 

Събитията по улиците на Барселона след присъдите срещу лидери на сепаратистите на 14 октомври нанасят икономически щети на магазините, хотелите, ресторантите и транспорта в каталунската столица и всяват страх на жилищния пазар в региона, пише испанският вестник El Pais, цитиран Investor.bg.

Действителните последици от протестите ще са известни след няколко месеца, но Каталуния вече е била в подобна ситуация след референдума за независимост през октомври 2017 г. 

През първото тримесечие на 2018 г. сключените сделки с имоти от местни граждани и чужденци намаляха с 11% до 2837.

Според професора по икономика Хосе Гарсия Монталво обаче последиците от протестите в Барселона за имотния пазар в региона сега може да са много по-тежки, защото опожаряванията, барикадите и сблъсъците през последно време се случват "в среда на негативни макроикономически и секторни очаквания и насред промяна на цикъла на пазара, така че усещането за риск може да се засили".

Големите международни фондове, които купуват и наемат офиси, хотели и складове, засега не обръщат сериозно внимание на новата каталунска криза. 

До този момент нито един от тях не е обърнал гръб на Барселона. 

"Въпреки политическата нестабилност пазарът на недвижими имоти никога не е бил в толкова добро състояние. Никога не е имало толкова много пари на имотния пазар, джобовете на фондовете са пълни“, отбелязва Енрике Лосантос от испанското подразделение на консултантската компания JLL. 

"Барселона е един от най-привлекателните градове за инвестиции и живот в света, така че не очакваме спад на инвестициите", допълва той.

Снимка: Pixabay

Харесайте страница ни във Facebook ТУК