Анкара готви мерки срещу Париж

Напрежението между Турция и Франция расте заради събитията през 1915г.

21.12.2011 | 13:56
Анкара готви мерки срещу Париж

Турция ще замрази икономическото и дипломатическо сътрудничество и ще спре дискусиите по международни проблеми, ако на 22 декември френският парламент криминализира отричането на арменския геноцид, пише вестник Хюриет.

Проектозаконът предвижда едногодишен затвор и глоба от 45 000 евро за всеки, който отрече, че събитията от 1915г. са геноцид.

Министърът по европейските въпроси на Франция, Жан Леонети опроверга твърденията, че вотът има предизборен мотив.

„Днес всички народи трябва да бъдат смели и здравомислещи и да погледнат историята си. Турция просто трябва да признае историческия факт.”, заяви Леонети по ТВ Public Senat.

 

Дори делегацията на турските бизнесмени и парламентаристи не успя на 19 декември 2011г. да убеди Париж да оттегли законопоректа. Министерството на външните работи на Франция публично призова Анкара да спазва ангажиментите си в Световната търговска организация и споразуменията си с ЕС.

 

Посланикът на Турция в Париж Тасин Бурджуглу се прибира в Анкара за едноседмичната конференция на дипломатите на 22 декември 2011г., но може и да не се върне в Париж, твърди Хюриет като се позовава на дипломатически източник. И военният аташе на Турция можело да бъде отзован, а страната има намерение да отнесе проблема пред ЕС и международни организации.

 

За 24 януари 2012г. е предвидена съвместно заседание на икономическата комисия между двете страни. При евентуално задълбочаване на напрежението, тя може да бъде отложена.

Френските компании може да останат в черния списък за държавните поръчки, особено в областта на военната индустрия и ядрената енергетика. Тази политика първоначално трябваше да мобилизира участието им в турски проекти.

При негативно развитие на ситуацията Turkish Airlines може да се откаже от поръчката за 70 самолета от Airbus.

Франция е третият най-голям чужд инвеститор в Турция, с 970 компании, сред които Axa, Carrefour и Renault, с общ обем от 12 млрд. евро вложени само през 2010г. и 1 млн. туристи годишно.

През 2011г. двете страни се договориха да бъдат открити още 2 консулства на Турция - в Нант и Бордо, с което общо стават 6 във Франция.