Почина Вацлав Хавел

Идеологът на “нежната революция” и на източноевропейския преход си отиде на 75-годишна възраст

18.12.2011 | 14:48
Почина Вацлав Хавел

Вацлав Хавел, вдъхновителят и героят на чешката “Нежна революция”, почина на 75-годишна възраст тази сутрин. Асистентката му Сабина Данчекова потвърди, че бившият президент се е споминал в крайградската си вила.

Уважаван драматург и есеист, Хавел бе един от най-прочутите дисиденти и борзи срещу тоталитарната власт в Чехословакия, която наричаше “Абсурдистан”. Личната му ненавист към насилието спомогна много промените не само в родината му, но и в целия Източен блок през 1989 година да минат мирно. Три години по-късно Хавел се противопостави на “нежния развод” между Чехия и Словакия и подаде оставка, за да не му се налага лично да осъществи раздялата. След това обаче се кандидатира за президент на Чехия, спечели и остана на поста до 2003 година, въпреки разклатеното си здраве.

“Ролята му в източноевропейските революции през 1989 по значимост отстъпваше единствено на тази на поляка Лех Валенса”, писа във възпоменателната си бележка английският The Observer. “Двамата главни вдъхновители на демократичното движение бяха поразително контрастни фигури. Докато Валенса бе пламенен, грубоват агитатор, произхождащ от работническата класа и от профсъюзите, Хавел бе меко говорещ интелектуалец от добро семейство, който с неохота навлезе в политиката”.

Хавел признаваше, че е вдъхновен от хипи-движението от края на 60-те. Рокмузикантът Франк Дзапа бе между кумирите му. Мотото на този забележителен човек и политик гласеше: “Истината и любовта трябва да победят лъжите и омразата”.

За погребението на Хавел, който бе наистина глобална икона, се очаква да се съберат политически лидери и интелектуалци от цял свят, отбелязва агенция Reuters.