АЕЦ „Фукушима“ вече е под контрол

Температурата в реакторите вече се поддържа постоянно под 100 градуса по Целзий.

16.12.2011 | 11:46
АЕЦ „Фукушима“ вече е под контрол

Девет месеца след опустошителното земетресение и последвалите вълни цунами Япония успя да овладее проблемите в засегната от природните бедствия атомна централа „Фукушима“.  
Премиерът Йошихико Нода обяви,че проблемните реактори на японската АЕЦ "Фукушима-1" са приведени в състояние на „студено спиране.“ Постижението се счита за „крайъгълен камък“ в усилията по овладяване на ситуацията, подчерта японският министър- председател. Температурата в реакторите вече се поддържа постоянно под 100 градуса по Целзий, радиоактивните емисии са под контрол. Правителството обаче смята, че за да бъде отстранен проблемът изцяло, ще минат десетилетия. 
"Дори да стане непредвидим инцидент, ситуацията е такава, че радиационните нива на границите на централата могат да бъдат поддържани на ниско равнище", заяви Нода.
Шестте реактора на атомната електроцентрала бяха сериозно увредени след земетресението от 11 март и последвалите вълни цунами. В четири от реакторите имаше експлозии в системите за охлаждане.  В резултат от повредите нивото на радиацията в крайбрежните води рязко се повиши.