Кървави протести в Ирак, най-малко 40 души са загинали

Органите на реда отвърнаха със сълзотворен газ

26.10.2019 | 13:21 Редактор: Юлия Христова

Поне 40 души са загинали по време на антиправителствените демонстрации в Ирак. Над две хиляди други са били ранени. Хиляди недоволни граждани се събраха в столицата Багдад, с призив за повече работни места, по-добри социални услуги и край на корупцията в страната.  Демонстрацията бързо се превърна в насилие. 

Протестиращите също така призовават управляваното от шиитите правителство да преработи политическа система в Ирак, в която властта се разделя по религиозна и етническа линия. Част от демонстрантите се  да нахлуят в правителствени сгради. А органите на реда отвърнаха със сълзотворен газ. В опита да бъдат разпръснати демонстрантите се включи и подкрепяна от Иран милиция.

Премиерът Адел Абдул Махди, който встъпи в длъжност преди година, предупреди, че насилието няма да бъде толерирано. Той обеща пакет от реформи, но голяма част от гражданите не останаха доволни.

Подобни безредици в Ирак избухнаха и в началото на месеца. По улиците излязоха предимно млади, безработни, хора. Протестът им обаче беше жестоко потушени от силите на реда,
като броят на загиналите достигна 15. 

По-късно излезе правителствен доклад признаващ, че властите са използвали прекомерна сила, за да сложат край на шествията. Влиятелни иракски духовници, както и ООН, призоват за сдържаност.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК