Русия обмисля да помогне на ЕС

Руският посланик в ЕС Владимир Чижов намекна, че страната вероятно ще се включи в допълнителното финансиране на МВФ.

15.12.2011 | 07:46
Русия обмисля да помогне на ЕС

В Москва руският премиер Владимир Путин за десети път ще проведе ежегодната сесия за въпроси и отговори с руските граждани, която ще бъде предавана на живо по държавната телевизия. Говорителят на Путин Дмитрий Песков съобщи, че премиерът ще отговаря по всички текущи въпроси и отрече въпросите да са съгласувани предварително. Сесията ще започне в 10 часа и се очаква да продължи най-много 4 часа.

Междувременно руският президент Дмитрий Медведев пристигна в Брюксел за среща на върха ЕС-Русия. Той ще разговаря с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой и председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу . Преди срещата руският посланик в ЕС Владимир Чижов намекна, че страната вероятно ще се включи в допълнителното финансиране на МВФ. По думите му Русия обмисля възможността да помогне за спасяването на ЕС като отпусне финансиране на Фонда и не е загубила вяра в еврото.

На срещата на върха през миналата седмица, лидерите на ЕС се споразумяха за инжектиране на МВФ с допълнителни 200 милиарда евро под формата на двустранни заеми, с които да се подпомогне борбата с дълговата криза. Според европейски дипломати, това е било необходимо преди да се поканят други страни, като Бразилия и Русия, да се включат във финансирането. Обяснението е, че преди да бъдат поканени конкретни страни, е трябвало да се уточни точната необходима сума. Русия заяви, че ще разгледа исканията за предоставяне на помощ чрез МВФ, въпреки че преди месец премиерът Владимир Путин разкритикува структурата на Европейския фонд за финансова стабилност.

Европейските лидери смятат да обсъдят с Медведев и напрежението в страната, породило се от резултатите от парламентарните избори. Друга основна тема на срещата се очаква да стане въвеждането на безвизов режим. Преди дни руските медии съобщиха, че ЕС и Русия са постигнали съгласие по план за преминаване към безвизов режим. Официално той трябва да бъде обявен именно на срещата на върха Русия-ЕС в Брюксел.

Премахването на ограниченията пред пътуващите руснаци е спирано от северните държави на съюза. Докато на юг европейците биха се радвали на засиления туристически поток от Русия, жителите на скандинавските и прибалтийски държави  се притесняват от увеличаване на имиграцията и по-чести посещения от руския криминален контингент.