Хонконг е най-развитият финансов пазар

Общо 60 страни и територии са включени в класацията на Световния икономически форум.

14.12.2011 | 08:43
Хонконг е най-развитият финансов пазар

Най-развитият финансов пазар за тази година е Хонконг. За първи път нито САЩ, нито Великобритания не оглавяват класацията на Световния икономически форум, съобщава BBC. Традиционните лидери от предходните години остават на съответно второ и трето място заради притесненията около финансовата им стабилност, става ясно от експертния доклад на СИФ. Небанковите услуги като първично публично предлагане и застраховане изтеглят Хонконг до първата позиция. Допълнителен принос оказват близостта до икономиката на континентален Китай и статутът на офшорен център за юана.

 „Докато западните финансови пазари са разбираемо фокусирани върху краткосрочни предизвикателства, този доклад има за цел да посочи, че водещата им позиция в дългосрочен план може би е застрашена,“ коментират експертите от Световния икономически форум.

На четвърта позиция се нарежда Сингапур, следван от Австралия, Канада, Холандия, Япония, Швейцария и Норвегия.

Общо 60 страни и територии са включени в класацията, като рейтингът се изработва на база от седем критерия. Оценяването стартира през 2008 и се прави въз основа на ефективност и размер на банкови и други финансови услуги, състояние на бизнес средата, финансовата стабилност и т.н.