Медведев разпореди проверка на изборите

На стената си във Facebook руският президент обяви, че не е съгласен с издиганите от протестиращите лозунги.

11.12.2011 | 18:10
Медведев разпореди проверка на изборите

Съобщение на официалната страница на президента на Русия Дмитрий Медведев е първата официална реакция на властите в страната на протестите с искане за честни избори, съобщават световните агенции. На профила си във Facebook руският президент е написал, че не е съгласен с протестните демонстрации, но е наредил да бъде проверена информацията за извършени нарушения по време на изборите преди седмица, съобщава РИА Новости.

„Според Руската конституция гражданите на страната имат свобода на словото и такава на протест. Хората имат право да изразят позицията си, както и направиха преди ден. Хубавото е, че всичко беше в рамките на закона. Аз не съм съгласен с издигнатите лозунги, нито с твърденията, които бяха заявени на митингите. Въпреки това, издадох разпореждане да бъдат проверени всички съобщения за избирателни секции, в които има съмнения за законно проведени избори,“ гласи съобщението на руския президент в социалната мрежа.

В събота по темата се изказа и прессекретарят на премиера Владимир Путин – Дмитрий Песков, който заяви, че правителството „все още не е формирало официалната си позиция.“ Първият-заместник секретар на Президиума на Генералния съвет на "Единна Русия" Андрей Исаев обеща, че позицията на протестиращите  „ще бъде чута,“ и призова участниците в протестите да не се превръщат сами в „пушечно месо,“ да останат спокойни и да спазват закона. В неделя от ЦИК отказаха да обсъждат въпросите за оставка на председателя си Владимир Чуров, като ден по –рано определиха исканията за отмяна на резултатите от изборите като неоснователни.

В събота (10 декември) опозицията организира мащабен митинг на площад Болотни в Москва, за да изрази несъгласието си  срещу резултатите от парламентарните избори. По данни на социологическите агенции участниците в митинга да достигнали максимум 25 хиляди души, като 20 хиляди са били на самия площад, а 5 000 са се намирали в близките улици. Организаторите на протестната демонстрация твърдяха, че са успели да съберат не по-малко от 40 хиляди души.

В последната резолюция  от митинга на площад Болотни са записани пет искания: освобождаване на политическите затворници, отмяна на резултатите от изборите за Държавна дума, оставка на председателя на ЦИК Владимир Чуров, регистрация на всички политически партии и провеждане на нови парламентарни избори.