fallback

Барозу предупреди Гърция, че може да напусне еврозоната

Изказването идва часове след като МВФ одобри поредната спасителна помощ за страната.

06.12.2011 | 19:04

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу отправи предупреждение към Гърция, че ако не спазва ангажиментите си, ще трябва да напусне еврозоната. Барозу направи изказването в интервю за германския ежедневник „Ди Велт“. Срещата на върха тази седмица ще бъде повратен момент за връщане на доверието на пазарите в еврозоната – смята още Барозу.

Европейските лидери трябва да отправят ясно послание към инвеститорите, че отчислението на дълга на Гърция е било еднократна мярка, заявява Барозу пред медията. Това се случва само няколко часа след като Международният валутен фонд одобри своя дял от последния транш за Гърция на стойност 8 милиарда евро.

Председателят на Европейската комисия призовава и Германия да продължи да внася спокойствие сред своите партньори, че ще стори всичко възможно, за да запази стабилността в еврозоната. Запитан кое от решенията на европейските лидери в петък ще бъде от най-голяма важност, Барозу отговоря: „опростяване на начините, по които държавите ще получават помощи от постоянния Европейски спасителен механизъм“.

Квалифицирано мнозинство трябва да решава дали една държава да получи или не помощи, а не всички членки на еврозоната, подчертава още Барозу.

Относно възможните промени в Общия договор на Европейския съюз към по-голяма бюджетна дисциплина, председателят на Еврокомисията коментира, че даденият от германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Никола Саркози срок от няколко месеца е напълно реалистичен. По думите на Барозу „общите европейски облигации“ не са решение на настоящата криза.

fallback
Още от Свят
fallback