Сърбия и Косово се разбраха за управлението на границите

На Белград все още не може да бъде предложен статут на кандидат-член на ЕС, смята германския канцлер Ангела Меркел.

03.12.2011 | 13:47
Сърбия и Косово се разбраха за управлението на границите

Сърбия и Косово постигнаха ключово споразумение за съвместно управление на граничните пунктове. Това е съществена стъпка към намаляването на напрежението върху северната граница на Косово и премахва една от пречките пред евентуалното членство на Белград в Европейския съюз.

Страните постепенно ще положат съвместни, интегрирани, самостоятелни и сигурни постове по всички общи гранични точки, пише в изявление на Европейския съюз. Сръбският главен преговарящ Борко Стефанович обаче уточни, че някои от детайлите все още подлежат на договаряне. Споразумението идва седмица преди срещата на върха на европейските лидери, по време на която ще бъде обсъдено присъединяването на Белград в общността.

През последните месеци отношенията между двете страни се изостриха заради сблъсъци по граничните пунктове.  В понеделник пострадаха 50 натовски умиротворители в опит да премахнат барикадите по границата. Те бяха поставени от етническите сърби в региона срещу изпратените митничари-етнически албанци. Германският канцлер Ангела Меркел вчера отново изтъкна, че Сърбия няма да бъде готова за членство, докато не нормализира отношенията си с Косово. Сблъсъците между войниците на НАТО и сърбите на границата с Косово доказват, че на Белград все още не може да бъде предложен статут на кандидат-член, заяви Меркел.