Синдикатите в Гърция протестират срещу Бюджет 2012

Финансовият закон на страната трябва да бъде гласуван на 7 декември.

01.12.2011 | 07:35
Синдикатите в Гърция протестират срещу Бюджет 2012

Очаква се днес Гърция да бъде блокирана от поредна стачка. Ще протестират синдикатите в държавния и частния сектор. Така само две седмици след формирането на новото правителство на Национално единство протестите срещу неговата политика са вече факт.

Протестното шествие ще започне в 11 часа от “Педион ту Ареос” или така нареченото “Марсово поле”.

През днешния ден няма да работят училищата, съдилищата и данъчните служби. Болниците ще поемат само спешни случаи. Фериботите ще останат на пристанищата. Стачните действия ще засегнат и въздушния, и наземния транспорт. Синдикатите дадоха знак, че няма да смекчат позицията си срещу политиката на строго ограничаване на разходите. Те протестират и срещу бюджета за 2012, който трябва да бъде приет от парламента на 7 декември.

В бюджета следващата година са заложени строги икономически мерки, като увеличение на налозите и съкращаване на разходите, за да се гарантира, че бюджетният дефицит ще се понижи поне до 6,7 % от БВП догодина спрямо 9 % тази година. Гласуването на бюджета за 2012 е едно от условията за получаването на спасителния заем от 130 милиарда евро от международните кредитори на Гърция.