Румъния се връща в надпреварата за нов завод на Volkswagen? (обновена)

Правителството ще направи всичко възможно да убеди компанията

16.10.2019 | 11:15 Редактор: Тодор Петров
Румъния се връща в надпреварата за нов завод на Volkswagen? (обновена)

След като Volkswagen замрази плановете си за строеж на нов завод в Турция се заговори, че България и Румъния отново ще се включат в надпреварата. 

Според Росен Плевенелиев "България е удвоила офертата си към автомобилния концерн в опит да привлече компанията да построи завод за автомобили край София".

Това пише германският всекидневник "Франкфурт Алгемайне Цайтунг", позовавайки се на изказване на бившия държавен глава Росен Плевнелиев. 

Според изданието новото предложение е за увеличаване на субсидиите от 135 милиона евро до 260 милиона евро. Пред БНР пък директорът на агенцията за инвестиции Стамен Янев отказа да потвърди. 

Информацията за преразглеждане на офертата се появява на фона на турската офанзива в Северна Сирия, която разколеба германците от намерението им да сключат договор за инвестиция край Измир. Сделката засега е отложена. 

В същото време се появи и информация, че Румъния може да се върне в надпреварата за новия завод. За да се случи това обаче Букурещ трябва да се обърне директно към германската компания и да предостави оферта в съответствие с регламентите на Европейския съюз.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК