ООН: 14% от произведената храна в света се губи всяка година

Най-голям принос имат страните в Южна Азия, Северна Америка и Европа

15.10.2019 | 14:56 Редактор: Ралица Братанова
ООН: 14% от произведената храна в света се губи всяка година

Светът губи около 400 млрд. долара в храна, още преди тя дори да е стигнала до магазините, показват данни на ООН.

Близо 14% от произведената храна се губи всяка година, като най-голям принос имат страните в Южна Азия, Северна Америка и Европа, посочват от Организацията по прехрана и земеделие към ООН в доклад, който се основава на данни за 2016 г. 

По-добро хладилно съхранение и усъвършенстване на инфраструктурата за доставки са сред начините за намаляване на загубите, но все още са необходими повече данни за веригата на доставки, за да се пребори проблемът, се казва още в текста, цитиран от Investor.bg.

Разхищението на храна събира все повече критики заради приноса на производството към глобалното затопляне, като в същото време над 820 млн. души по света гладуват всеки ден. Световните лидери вече обещаха да намалят наполовина загубата на храна на ниво търговци и потребители до 2030 г., както и да намалят загубите при производителите.

Снимка: Reuters

Харесайте страница ни във Facebook ТУК