Желанието на Тръмп да купи Гренландия нажежава жилищния пазар на острова

Запитванията от чужденци за закупуване на жилище отбелязват силен ръст

14.10.2019 | 12:17 Редактор: Юлия Христова
Желанието на Тръмп да купи Гренландия нажежава жилищния пазар на острова

Ларс Барсалей Педерсен купил апартамент от 120 кв. м едва миналата година, като платил около 368 300 долара. Когато го обявил за продажба това лято, успял да го продаде за по-малко от два месеца за около 44 200 долара повече спрямо сумата, която платил за него, пише Wall Street Journal.

"Пазарът наистина полудя. Има огромен недостиг на апартаменти и на всичко, в което човек може да живее. Всичко, което може да се продаде, ще се продаде независимо от състоянието му“, казва Педерсен.

Бързо поскъпващият пазар, за който той говори, не е Лондон или Ню Йорк, а отдалеченият арктически остров Гренладия, където бързо растящата столица Нуук (население от 18 хил. души) има процъфтяващ имотен пазар.

Цените може да станат още по-високи благодарение на изненадващото попадане на Гренландия под светлините на прожекторите вследствие на коментарите на американския президент Доналд Тръмп, че иска да купи острова, който е автономна територия в кралство Дания. Въпреки че много жители на Гренландия и на Дания първоначално се разгневиха, местни брокери на недвижими имоти и туроператори казват, че генерираното от Тръмп внимание е довело до увеличаване на запитванията от чужденци, които имали интерес да посетят острова или да купят жилища.

Ларсерак Егеде, собственик на имотна компания в Нуук, казва, че компанията му обикновено получава по едно-две запитвания от потенциални чуждестранни купувачи на година, но в седмицата след изказването на Тръмп получил около десет запитвания. Един купувач от Лондон се обаждал няколко пъти, за да пита за цените в Нуук и бил шокиран колко са високи, разказва Егеде. "Оттогава не се е обаждал“, допълва собственикът на имотна компания, който прекарва уикендите си в лов на северни елени.

Егеде казва, че обявените за продажба имоти от компанията му обичайно се продават за около месец, като най-привлекателните жилища намирали купувач за един ден или няколко часа, често още преди да се озоват на сайта му. Ожесточеното наддаване е нещо обичайно. „Продаваме апартаменти по-бързо, отколкото ги обявяваме“, казва той и изчислява, че цените са нараснали с между 5% и 10% през последните пет години.

Инвеститорите, които се изкушават да закупят имот в Гренландия, откриват, че трябва да се справят със значителни предизвикателства. За начало земята е колективна собственост и не може да бъде закупувана от отделни хора, така че за строителството на жилище се изисква разрешение от общината.

Гренландия е най-големият остров и най-рядконаселената територия в света, като близо 56 хил. души споделят малко над 2 166 000 кв. км. Мнозинството жители са потомци на ескимосите инуити.

В някои части на острова слънцето не изгрява месеци наред през зимата. По-голямата част от острова е обвит от постоянен лед. В крайбрежните зони планинският и скалист терен затруднява и оскъпява строителството. Разделени от лед и фиорди, градовете и селата на острова, в някои от които живеят под 50 души, са достижими само с лодка, самолет или кучешки впряг.

Гренландия има само едно голямо международно летище „по средата на нищото“, казва Клаус Георг Хансен, жител на Нуук, който изучава гренландското общество. Той казва, че са планирани още две нови международни летища в Нуук и в Илулисат и местните жители се надяват, че това ще стимулира туризма на острова.

След Втората световна война много гренландци започват да живеят в субсидирани апартаменти, които са собственост или на правителството, или на работодателите им, и мнозина продължават да живеят в такива жилища.

Правителството е най-големият работодател на острова, а сред другите големи индустрии са риболовът и туризмът. Повечето хора в градовете живеят в жилищни сгради, които в Нуук стигат до около 12 етажа. Закупуването или строителството на еднофамални жилища обаче стават все по-популярно.

Поради липсата на частни имоти няма огради между къщите и технически дори обособяването на градина изисква разрешение. Въпреки тези неудобства в Нуук цените отбелязват силен ръст, който се дължи главно на факта, че хората напускат малките градове в търсене на по-добра работа и възможности за образование в градовете.

Предлаганите имоти в Airbnb също са нараснали значително през последните години в Гренландия, допринасяйки за по-високите цени, казват брокери. Говорител на Airbnb не е съгласен: „Твърдението, че 200-те обяви в Airbnb от Гренландия влияят на достъпността на жилищата е подвеждащо и неправилно“.

Най-скъпото жилище, продадено в Нуук до момента, е намерило купувач за 1,25 млн. долара през 2018 г., казва Егеде, който управлявал трансакцията. Това била къща с площ от 362 кв. м с висококачествено строителство и гледка към морето в привлекателен квартал близо до центъра на Нуук.

Извън големите градове обаче картината е различна. Все повече къщи в отдалечените села пустеят, тъй като местните жители напускат.

Когато чуждестранни купувачи питат за жилища в по-малки градове на Гренландия, те често са обезкуражени от логистиката.

Миналата година агентът по недвижими имоти Кенет Мортенсен получил запитване от англичанин, който искал да купи къща в отдалечено село с около 300 жители, която да използва за плаване с приятели. Той променил решението си, след като разбрал, че стигането до града с лодка е възможно само през лятото. През останалото време трябвало да лети от Исландия, когато позволява времето, да каца на чакълеста писта и след това да взема хеликоптер.

"Той наистина искаше да има къща там, но в крайна сметка каза не. Стигането до там беше твърде трудно", спомня си Мортенсен.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК