Проучване за чая в Германия: За фирмата 2.80 евро, за работника 4 цента

Oxfam показва до каква степен са експлоатирани индийските работници в чаени плантации в Асам

13.10.2019 | 18:05 Редактор: Ралица Братанова
Проучване за чая в Германия: За фирмата 2.80 евро, за работника 4 цента

Две цифри показват колко очевидна е несъразмерността между работниците на индийски чаени плантации и тези, които се възползват от тях: германските супермаркети и търговците на чай запазват около 86 процента от продажната цена за чай Асам.

За работниците остават 1,4 процента - или около четири цента от пакет чай за три евро.

Това е основното послание на проучването на неправителствената организация Oxfam „Черен чай, бяла жилетка“. Другият извод е, че хората, които работят на чаените плантации, често трябва да се откажат от достойния си живот.

Oxfam редовно проверява сложните вериги за доставка на храни от държавите на произход до германските супермаркети. Независимо дали става въпрос за банани, вино, ананас или чай от Асам, почти винаги се оказва, че компаниите в Германия не гарантират в достатъчна степен спазването на правата на човека и основните екологични стандарти по веригата на доставки, Investor.bg.

Oxfam е възложила на индийски изследователски институт да интервюира работници в Асам. Изследването е проведено сред над 500 мъже и жени, работещи върху една от 50 проучени плантации. Отговорите показват, че хората се експлоатират на няколко нива.

На ден работниците печелят между 137 и 170 индийски рупии, което се равнява на от 1,73 евро до 2,14 евро. Според Oxfam това е по-малко от половината от това, което в Асам се възприема като минималното нужно възнаграждение.

Общо 56 процента от работниците не разполагат с достатъчно храна, повече от една четвърт дори получава по-малко от 1800 килокалории на ден, а половината от анкетираните получават правителствени карти за хранене, издавани само на семейства под прага на бедност.

На насажденията обикновено няма или има недостатъчно на брой защитно облекло, работниците влизат в контакт с пестициди - повече от половината се оплакват от дразнене на очите, респираторни заболявания и алергии.

На чаените плантации няма тоалетни, снабдяването с чиста питейна вода е недостатъчно, почти всеки втори респондент страда от жълтеница, холера или тиф.

Особено засегнати са жените, които са мнозинство – по-добре платената работа във фабриките за чай се извършва по-често от мъжете.

Снимка: Reuters

Харесайте страница ни във Facebook ТУК