Марио Драги оглави ЕЦБ

Пазарите не очакват съществени промени.

01.11.2011 | 11:11
Марио Драги оглави ЕЦБ

Италианецът Марио Драги е новият председател Европейската централна банка. Той заеми на поста Жан-Клод Трише, който оглавяваше финансовата институция 8 години. Трише изигра главна роля в борбата срещу дълговата криза в еврозоната.
 „Както видяхте, дори и през последната ми работна седмица, беше тежка – заяви Трише. - Не съм спал от Срещата на Европейския съвет до вчера. Виждате, че това е изискваща работа, дори до последния момент.
От днес не леката задача да ръководи ЕЦБ вече има италианецът Марио Драги. 64-годишният банкер има солиден опит в Световната банка, "Голдмън Сакс" и Италианската централна банка. От 1984 г. до 1990 г. е изпълнителен директор на Световната банка. В следващите 10 години е финансов министър на Италия. През 2006 г. е назначен на досегашния си пост - управител на Италианската централна банка. Драги поема банката в труден момент. След като предходния шеф Антонио Фацио е обвинен за използване на вътрешна информация при търговия на борсите престижът на институцията е сериозно подкопан. След като успява да върне доверието в банката Драги получава прякора „Супер Марио“.
Усмихнатият и елегантен италианец ще замени на поста друга харизматична личност Жан-Клод Трише, който беше изключително популярен и направи много като ръководител на ЕЦБ. Летвата е високо вдигната за Драги, но пазарите реагираха спокойно при смятана на върха.
Брокери споделят, че не очакват значителна промяна на провежданата политика.
Европейската централна банка е втората най-голяма централна банка в света.