Нигерийци съдят Shell в САЩ

Ищците искат 1 млрд. обезщетение за замърсяването на делтата на река Нигер.

28.10.2011 | 19:20
Нигерийци съдят Shell в САЩ

Нигерийци от делтата на Нигер искат 1 млрд. долара обезщетение от петролния гигант Shell. Населението обвинява компанията в замърсяване на околната среда.

Делото бе заведено в САЩ от името на населението на едно селище в област Олеме. За това място доклад на ООН неотдавна съобщи, че питейната вода е 900 пъти по-канцерогенна от стандартите на Световната здравна организация.

Делото за 1 млрд. долара започна преди седмица в Детройт. Ищците – народът от делтата на Нигер, се позовават на закон от 1789 г. за вреди, нанесени от чужденци. Законът се използва в Америка за обвинение срещу чуждестранни компании.

Решението да се иска отговорност от компании в САЩ за нарушения, извършени в чужбина на човешки права, е посочено като основание да се търси отговорност от Shell. Местните хора смятат, че компанията е използвала насилие при потушаване на протестите срещу замърсяването на околната среда през 90-те години.

Докладът на ООН препоръча Огониланд, областта в делтата на Нигер, богата на петрол, да бъде почистена. По оценка на организацията това ще струва 1 млрд. долара.

Текстът критикува Shell и нигерийската държавна петролна компания за предизвиканите разливи в делтата.