fallback

Безредици в Гърция за Деня-НЕ

В Солун президентът напусна парада

28.10.2011 | 19:18

В Гърция избухнаха безредици по време на поредния протест срещу политиката на правителството за икономии. Демонстрациите бяха организирани по случай празника на отрицанието, наричан Денят-НЕ. Празникът се отбелязва в Гърция, Кипър и от гръцките общности по света всяка година и отдава почит на премиера Йоанис Метаксас, който отхвърля ултиматума на Мусолини по време на Втората световна война.

Полицаи и демонстранти се сбиха в Атина, по време на парада на Деня –НЕ, към който включи и протест срещу икономическата политика на правителството.

Демонстрантите носеха националните знамена и лозунги с надписи Предатели пред парламента. Те се събраха там след края на студентския парад.

Полицаите отблъснаха протестиращите и арестуваха двама души при опит да пробият кордона.

Преди това, по време на парада политиците на трибуната бяха наречени Крадци и Предатели, а някои студенти обърнаха лице при преминаването си пред министъра на образованието Ана Диамандопуло. Музикантите носеха траурни ленти на инструментите.

В Солун президентът, министърът на отбраната и други политици бяха принудени да напуснат парада, след като той бе отложен заради хилядите демонстранти, които блокираха трасето и изгониха официалните лица.

Пазарът продължи през митинга, но без участието на военните и при празна трибуна.

Гражданският гняв прекрати парадите и в други градове, където гониха политиците с яйца.

В петък гърците казаха НЕ на икономическите реформи на правителството, само ден след като Атина си осигури нов пакет средства от ЕС, за да не фалира.

fallback
Още от Свят
fallback