Стачка на железниците в Босна

В резултат индустрията намали производството.

28.10.2011 | 19:16
Стачка на железниците в Босна

Железопътните превози в Босна и Херцеговина са блокирани заради 10-дневна стачка на работниците от държавната компания. Протестът им е в резултат на решението на правителството да намали надниците им наполовина -  до 10 евро, както и на заплащането на километър, което сега остава 50 евроцента.
Протестът в железниците се отрази на стоманодобивната компания в Зеница, където е заводът на ArcelorMittal.
Над 200 машинисти отказват да отидат на работа, ако не им увеличат заплатите. Съкращението на разходите бе наложено заради тежката икономическа ситуация в Босна и Херцеговина. Стачката се отразява сериозно на производството– мината в Приедор на ArcelorMittal затвори в понеделник, а единственият в страната стоманодобивен завод изпитва недостиг на суровини.
Говорителят на ArcelorMittal в Зеница Дияна Божич-Среданович заяви, че компанията е силно зависима от железопътния транспорт, както за превоз на рудата, така и за готовата продукция.
Протестите на железничарите се отразиха и на работата на завода за алуминиеви профили Бирач в Зворник, в който мажоритарен дял има литовската Ukio Bank Investment Group, и на завода за метални тръби в северния град Дервента.
Производството на метали е от ключово значение за бедната страна. Този износ осигурява 80% от индустриалното производство на страната.