Китай ще продължи да купува европейски облигации

До момента Пекин не е обявявал официално, че ще инвестира в европейския спасителен фонд.

28.10.2011 | 18:16
Китай ще продължи да купува европейски облигации

Директорът на Европейския фонд за финансова стабилност Клаус Реглинг е оптимист, че Китай ще продължи да купува европейски облигации. Реглинг е в Пекин, за да убеди страната да инвестира в спасителната схема за задлъжнелите членки на еврозоната. След среща с представители на китайското ръководство директорът на Европейския фонд за финансова стабилност съобщи, че официални преговори не са провеждани, и затова няма да бъде подписвано споразумение. Той подчерта, че Китай досега винаги е бил  редовен купувач на облигации от фонда, оценени с тройно А. Изграденото доверие е в основата на очакваното за в бъдеще купуване на европейски облигации. Според оценка на анализатори  Китай може да даде около 70 милиарда евро за фонда.
„Китайските резерви на чуждестранна валута се покачват с всеки месец, затова и имат нужда от инвестиции – подчерта Клаус Реглинг. -  От разговорите в Пекин останах с впечатление, че се интересуват от атрактивни, стабилни, големи инвестиционни възможности. Щастлив съм, че Европейският фонд е разглеждан в тази категория. Оптимист съм, че ще имаме дългосрочно партньорство.“
До момента Пекин не е обявявал официално, че ще инвестира в европейския спасителен фонд, но нееднократно е изразявал увереността си, че Европа ще успее да се справи с дълговата криза.
Желанието на всички инвеститори сега е да видят по какъв начин Европейския механизъм за финансова стабилност ще бъде увеличен до 1 трлн. евро от настоящите 440 милиарда. Това може да стане или чрез предлагане на гаранции на купувачите на европейски дълг на първичните пазари или чрез специален инвестиционен инструмент, който да бъде финансиран от развиващи се страни като Китай и Бразилия, коментират световните агенции.