Икономическите реформи застрашават поста на Берлускони

Кабинетът на Берлускони не за първи път се препъва в обсъждането на нови закони, заради вътрешни противоречия.

25.10.2011 | 18:08
Икономическите реформи застрашават поста на Берлускони

Италианското правителство е на път да се разпадне поради разногласията около икономическите реформи. Това заяви коалиционният партньор в италианския кабинет и лидер на Северната лига  Умберто Боси, след като спешната среща на министрите снощи завърши без споразумение. Предстоят нов кръг преговори. В неделя европейските лидери изрично настояха те най-сетне да бъдат приети, за да се намали дълговото бреме на Италия. Берлускони обеща това да се случи до насрочената за сряда среща на върха в Брюксел.
Водената от Боси партия отхвърли предложенията на партньорите си в управлението за увеличаване на пенсионната възраст на 67 години с мотива, че това противоречи на обещанията към гласоподавателите. Увеличаването на пенсионната възраст е сред ключовите реформи за набавяне на така необходимите милиарди евро за рефинансиране на нарастващия дълг на страната.
От неделя всички очи са насочени към Рим и дали ще успее да изпълни настояването за прилагане на обещаните реформи.
Италианската преса обръща голямо внимание на отношението на европейските лидери по време на срещата в неделя. Италия явно е "болният човек на Европа, защото правителството е парализирано и не успява да покаже пътя към реформите и растежа“, коментират изданията.
„Върви по дяволите, Саркози“ - с това заглавие излезе италиански вестник заради унижението на Берлускони. Финансовият натиск върху Рим не е унижение, заявиха от Европейската комисия.
 „Това е контрол, който е нормален в икономически и валутен съюз – подчерта говорителят на Европейската комисия Амадеу Алтафадж. - Бюджетно наблюдение, но също и наблюдение на макроикономическите политики. Ние трябва да пазим финансовата стабилност на еврозоната. Това, което се случва в Италия ще има последствия за всички страни в еврозоната“.
Кабинетът на Берлускони не за първи път се препъва в обсъждането на нови закони, заради вътрешни противоречия. Мнозина изразяват съмнение, че сега за часове ще бъдат приети реформи, за които от почти година не може да бъде постигнато съгласие.