EK ще разследва сливането на Boeing и бразилската Embraer

Има опасения, че това може да застраши конкуренцията в сектора

05.10.2019 | 11:13 Редактор: Василена Василева
EK ще разследва сливането на Boeing и бразилската Embraer

Европейската комисия е започнала разследване на планираното сливане между две водещи самолетостроителни компании - американската Boeing и бразилската Embraer, заради опасения, че то може да застраши конкуренцията при цените и продуктовото развитие, предаде ДПА, цитирано от Dnes.bg

Според плана Boeing ще поеме глобалния бизнес на  Embraer в гражданското самолетостроене. Това евентуално ще намали още повече броя на конкурентите на световен пазар, на който вече се наблюдава силна концентрация, посочи ЕК късно снощи.

По този начин също така може да бъде затруднено влизането на нови играчи, например от Китай, Япония и Русия.

В момента Boeing и Embraer са конкуренти, произвеждайки самолети в някои съвпадащи сегменти от пазара на гражданското самолетостроене.

Планираната сделка, която бе договорена от двете компании в края на миналата година, бе посрещната с критики в Бразилия, тъй като Embraer произвежда също така военни самолети и е участва в разработването на технологии за сигурност.

Еврокомисията може да започне разследване на компании с оборот, превишаващ определен праг, ако има подозрения, че сливане би могло да застраши конкуренцията в Европейската икономическа зона.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК