Испания е заплашена от гръцкия сценарий

Португалия обсъжда бюджет в условията на задълбочаваща се рецесия

15.10.2011 | 10:53
Испания е заплашена от гръцкия сценарий

Опасенията, че примерът на Гърция може да бъде последван и от Испания се повишиха, след като рейтинговата агенция Standard & Poor's понижи оценката си за държавния дълг на страната. Веднага след това, Fitch свали с една степен рейтингът на четири испански и една португалска банка.

Според главният икономист на ING Роб Карнел, дори и по-големи икономики от гръцката са заплашени от загуба на доверие. „Рейтинговите агенции всъщност посочват позитивни неща за Испания. В момента намаляването на дефицита върви добре. Сред основанията, които посочват за намаляването на оценката са високата безработица, проблемът с кредитирането на частния сектор и нестабилността на Европа“, обясни Карнел.  Той уточни още, че испанският износ също намалява.

В същото време Португалия подготвя новия бюджет за 2012, а Лисабон опитва да изпълни условията на ЕС, за да получи заем от МВФ и да върне доверието на инвеститорите в условията на растяща рецесия. Правителството смята да обложи с допълнителен данък печалбата на компаниите. Португалската преса оценява като много строги мерките за икономии, които включват увеличение на работното време и спиране на бонусите на държавните служители. Анализатори обясняват, че бюджетът вероятно ще бъде приет, защото правителството има стабилно мнозинство.