Масови протести в Ирак взеха най-малко 18 жертви

Хората недоволстват срещу корупцията, безработицата и лошите социални услуги

03.10.2019 | 17:55 Редактор: Василена Василева

Масови антиправителствени протести в Ирак отнеха живота на най-малко 18 души. Стотици други са били ранени. В последните три дни страната е залята от безредици и сблъсъци между демонстранти и полиция.

Хиляди излязоха по улиците на иракската столица Багдад в знак на протест срещу корупцията, безработицата и лошите социални услуги. 

Напрежението прерасна в насилие и сблъсъци. В опит да бъде разпръснато множеството, полицията използва сълзотворен газ и откри огън срещу демонстрантите. 

Антиправителствените протести са първите с подобен мащаб срещу правителството на Адел Абдул Махди, което пое властта преди година. В опит да потушат недоволството и да овладеят ситуацията, властите обявиха полицейски час в столицата Багдад. 

Блокирани са важни пътни артерии. Достъпът до интренет също е ограничен. Протестиращите обаче са категорични, че няма да се откажат.

Вчера премиерът на Ирак направи официално изявление. Той изрази съжаление за жертвите от сблъсъците от последните дни и обяви, че ще има разследване на причината за избухването на протестите. 

А междувремнно ООН и Съединените щати призоваха иракските власти да бъдат сдържани.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК