Великобритания с нови предложения за Brexit

От Брюксел са доволни от готовността на Острова за по-конструктивни идеи

30.09.2019 | 22:15 Редактор: Ралица Братанова
Великобритания с нови предложения за Brexit

Британските представители в преговорите с Европейския съюз за Brexit готвят нови предложения за споразумение с блока, които ще бъдат представени в края на тази седмица. Очакванията са те да съдържат повече подробности за решенията на правителството по спорния въпрос с ирландската граница. Това заяви представител на Лондон, пише Investor.bg.

За разлика от досега наложената практика на администрацията при премиера Борис Джонсън предложенията ще бъдат оставени за разглеждане в ЕС, а няма да бъдат представяни и взимани обратно. Това заяви още официалният представител, пожелал анонимност.

Решението за предоставяне на текстовете може да се разгледа и като добра воля от страна на преговарящите в Лондон, които остават притиснати от времето преди официалната дата за напускане на блока на 31 октомври.

Досега екипът на Джонсън бе по-въздържан по отношение на оставянето на предложенията при представителите на Брюксел, тъй като те бързо биха били изпратени към държавите членки, увеличавайки риска от изтичане на информация към медиите.

Предложенията от тази седмица, които ще бъдат по-подробни от всички, представяни досега, ще покриват области, по които ЕС вече иска повече яснота – включително създаването на специална земеделска зона на територията на цяла Ирландия, посочва още източникът.

От своя страна от Брюксел заявиха, че са доволни от готовността на Великобритания да направи по-конструктивни предложения, но не е изключено да се окаже, че дяволът е в детайлите и да се окажат нищо повече от същите идеи, които не предлагат решение за ирландската граница или предлагат те да бъдат решени, но на по-късен етап.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК