Инвеститорите залагат на златото, среброто и платината

Предпочитат ги пред вложенията в облигации

30.09.2019 | 15:21 Редактор: Тодор Петров
Инвеститорите залагат на златото, среброто и платината

За разлика от акциите и облигациите, благородните метали не носят на инвеститорите доход само заради това, че ги притежават. Въпреки това са сред най-добре представящите се активи през третото тримесечие.

Причината е, че в свят на падащи или дори отрицателни лихви, все повече инвеститори предпочитат златото и среброто пред вложенията в облигации, пише в свой анализ The Wall Street Journal, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Цената на среброто се е повишила с 15% през третото тримесечие, докато платината отчита ръст от 11%. Златото е поскъпнало с 6,3% за същия период и с около 17% от началото на годината. Така жълтият метал се насочва към най-доброто си представяне на годишна база от 2010 г. насам.

Нарасналият интерес към благородните метали е в резултат на повишаващото се напрежение в световната икономика и политика през третото тримесечие. Акциите, от своя страна, се възстановяват от турболентния август, докато доходността по облигациите, която се движи обратно на цените, се стабилизира след достигнатите рекордно ниски нива през последния месец.

Снимка: Pixabay

Харесайте страница ни във Facebook ТУК