Китай и Русия с вето на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН

Подготвеният от европейските страни текст бе спрян, въпреки че преди това бе редактиран три пъти, за да получи подкрепа.

05.10.2011 | 13:25
Китай и Русия с вето на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН

Китай и Русия наложиха вето над резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, която трябваше да осъди Сирия заради насилието, което използва срещу демонстрантите. Подготвеният от европейските страни текст бе спрян, въпреки че преди това бе редактиран три пъти, за да получи подкрепа. Пекин и Москва обаче обявиха, че резолюцията не съдържа забрана за използване на външна намеса с военни средства.
Ветото над резолюцията за Сирия се коментира като голям удар за американските усилия за прекратяване на насилието в Сирия. Над 2700 души загинаха от началото на безредиците в страната, през март.
Текстът бе подготвен от Франция, в сътрудничество с Германия и Португалия.
 „Можем да се съмняваме в значението на ветото в този текст – коментира посланикът на Франция в ООН Жерар Аро. - Тук не става въпрос за думи. Това е политически избор. Това е вето върху един принцип, което означава отказ от всички резолюции на Съвета срещу Сирия.
Посланикът на Русия в ООН Виталий Чуркин отбеляза, че отхвърлянето на резолюцията се основава на много различна философия – „тази на конфронтацията. Не можем да се съгласим с това едностранно обвинение срещу Дамаск. Убедени сме, че е неприемлива заплахата от ултиматум за санкции срещу сирийските власти. Този подход е против принципа на мирно уреждане на кризата на базата на пълен национален диалог,“ отбеляза посланикът на Русия в ООН.
Съединените щати са недоволни от това, че този съвет не успя да се изправи срещу належащо морално предизвикателство и увеличаващата се заплаха за регионалния мир и сигурност.
Няколко членове се опитват от седмици да отслабят текста, който би защитил живота на невинни цивилни. Девет страни подкрепиха резолюцията, а четири се въздържаха. Текстът използваше термина „целенасочени мерки“, а не санкции. Въпреки това не бе подкрепен.