Трише за общо европейско финансово министерство

Преди седмица тезата застъпи пред ЕП и председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу.

05.10.2011 | 09:19
Трише за общо европейско финансово министерство

Президентът на Европейската централна банка Жан- Клод Трише призова за създаване на единно европейско финансово министерство, което да контролира бюджета на Европейския съюз. Трише стори това по време на последната си поява пред Комисията по икономически и монетарни въпроси на Европейския парламент преди да слезе от поста в края на този месец. Преди седмица тезата застъпи пред ЕП и председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу.
Президентът на ЕЦБ представи и очакванията на банката за умерен растеж на европейската икономика през втората половина на годината.
Европа се нуждае от значителен напредък към политически съюз, а създаването на общо финансово министерство ще подпомогне постигането на това, отбеляза Жан-Клод Трише.
 „Европейското министерство на финансите би могло да бъде отговорно, но не задължително, за голям брой федерални бюджети, но със сигурност ще отговаря за силното икономическо и фискално наблюдение и управление, също за управляването на финансовия сектор и за външното представяне на икономическия и монетарен съюз,“ подчерта Трише. Той категорично се противопостави на участието на Европейската централна банка в рефинансирането на Европейския спасителен фонд, след като се появиха предложения фондът да бъде обърнат в банка и по този начин, да получи достъп до финансите на ЕЦБ.
Банката не е в позиция да поеме задълженията на правителствата, „ние не сме техен заместител“, заяви Трише по този повод.
Главният банкер на Европа използва изслушването пред Комисията на Европейския парламент, за да защити своето управление начело на Европейската централна банка и отново призова страните-членки да въведат по-строги правила на икономическо управление. През изминалите осем години ЕЦБ успя да спази своята основна задача да „поддържа ценовата стабилност в еврозоната“, заяви Трише. Според него, финансовата криза е била „знак за пробуждане за Европа“, който е показал липсата на икономическо управление. „Да се отрича, че се намираме в най-тежката криза от Втората световна война насам, би била най-голямата грешка, която може да бъде направена,“ коментира още президентът на ЕЦБ.