Бразилия готова за по-лош сценарий на кризата

Възможният фалит на Гърция и и поредицата лоши икономически резултати в САЩ подсилиха опасенията, че се задава нова рецесия.

04.10.2011 | 09:04
Бразилия готова за по-лош сценарий на кризата

Бразилия е готова за задълбочаване на световната икономическата криза, заяви бразилският финансов министър Гуидо Мантега. Той увери, че страната има стабилна фискална политика, но ако се наложи тя може да бъде преразгледана и да включи нови мерки, сред които намаляване на данъците.
Възможният фалит на Гърция и и поредицата лоши икономически резултати в САЩ подсилиха опасенията, че се задава нова рецесия. Бразилското правителство обаче е готово за нови мерки за защита на икономиката от глобалната криза,  подчерта финансовият министър Гуидо Мантега, след като пазарите приключиха най-лошото тримесечие от 2008 година насам. 
 „Ние сме подготвени за влошаване на кризата – коментира Мантега. - Ако това стане, ще има сериозни последствия за международната търговия, но ние готови и за този сценарий.
Мантега обясни, че през 2008 г. страната е разполага с 200 млрд. долара резерви, а сега има  почти два пъти повече. Бразилия има стабилна фискална политика, но ако се наложи тя може да бъде преразгледана и да включи нови мерки, сред които намаляване на данъците. Бразилия е готова да понижи лихвения процент, ако глобалната икономическа ситуация се влоши, каза още бразилският финансов министър.