Лично пространство срещу спестявания

Целта е дисциплиниране на новите шофьори във Великобритания и поощряването им да сключват застраховки.

30.09.2011 | 13:29
Лично пространство срещу спестявания

Лично пространство срещу спестявания. На такава сделка са готови мнозина млади шофьори във Великобритания. В замяна на отстъпка в цената на застраховката „Автокаско“, те трябва да монтират технология, заимствана от черната кутия на самолетите, която записва всяко тяхно движение на пътя. Целта е дисциплиниране на новите шофьори и поощряването им да сключват застраховки.
Застраховката „Автокаско“ често е доста скъпа – особено що се отнася до младите шофьори с нови коли. Такава е ситуацията и с 20-годишният Адам.
 „Сравних цените в няколко уебсайта и най-евтината цена беше от около 7 000 лири стерлинги - Адам Уилет. - Повечето стигат до 16,500 и това, само ако искаш Каско за пожар, кражба и намеса на трета страна“.
Адам е успял да намали цената на своята застраховка с близо две трети просто като е инсталирал малка „черна кутия“ в автомобила си. В нея има вграден сензор за движение, който следи всяко шофьорско движение.
„Това може да се окаже единственият начин да бъдат накарани младите шофьори да сключват застраховки – смята Найджъл Лейси – управител на компанията Young marmalade. - Да, приемаме, че прилича на „Биг Брадър“, но застрахователните компании се намесват, само ако шофьорът кара лошо“.
На британците, включили се в програмата, е позволено само едно шофиране „на червено“ на месец.
Следващата грешка автоматично води до увеличаване на Каското с 250 британски лири. Успехът на програмата обаче е толкова голям, че от британската Комисия по честна търговия са започнали проверка защо през изминалата година броят на застраховките е скочил с около 40 на сто.