Международните организации показват воля за помощ на Гърция

Това заяви министър- председателят на страната Георгиос Папандреу.

29.09.2011 | 16:18
Международните организации показват воля за помощ на Гърция

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу съобщи, че срещите му с канцлера Меркел и разговорите на финансовия министър Венизелос с МВФ във Вашингтон показват воля за решаване на дълговата криза. Папандреу повтори за пореден път обещанието страната му да изпълни задълженията към международните финансови институции.
Представители на Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейския съюз започнаха преговори с гръцкото правителство. Международните одитори се очаква да произнесат присъдата си над по-строгите мерки за ограничаване на разходите на Гърция, с цел избягване на несъстоятелност.
Представителите на ЕЦБ, МВФ и ЕС се срещнаха с министъра на финансите Евангелос Венизелос в гръцкото Министерство на съобщенията, тъй като финансовото ведомство бе окупирано от демонстранти.
Преди началото на преговорите синдикатът на служителите в обществения сектор организира окупацията на държавни учреждения, сред които и министерства.
Въпреки напрежението, анализаторите очакват преговорите да имат благоприятен за гърците финал, като доведат до отпускането на новия транш от заема. Според министъра на финансите Евангелос Венизелос решението за това може да бъде взето на 13 октомври, по време на срещата на финансовите министри от еврозоната.