Аржентина пуска нова АЕЦ през декември

Президентът на Аржентина Кристина Фернандес откри Атуча 2 в провинция Буенос Айрес, въпреки глобалната тревога за безопасността на тези съоръжения.

29.09.2011 | 12:31
Аржентина пуска нова АЕЦ през декември

Новият реактор ще бъде пуснат през декември и ще произвежда 745 мегавата електроенергия.
Атуча 2 се намира на 100 км от столицата, близо до първия, Атуча 1, открит през 1974 г., най-старият в Латинска Америка. Новата мощност се открива един месец преди президентските избори, на които Кристина Фернандес се очаква да втори четиригодишен мандат.
Строителството на Атуча 2 започна през 1982 г., след което беше преустановено за срок от 8 години. През 2009 г. отново беше възобновено. Природозащитниците смятат, че това е стъпка в погрешна посока.
Аржентина има големи ресурси на вятърна енергия на света и много добри възможности за производство на енергия от слънцето и отпадъци от селското стопанство.
Еколозите не спират да повтарят доводите си против ядрената енергия. Свен Теске от Грийнпийс казва, че възобновяемите източници нямат нужда от гориво, което означава, че страната може да бъде независима от световните пазари на горива.
"Те са забравили, че ядрените реактори искат гориво, а Аржентина няма уран - отбеляза Теске. - Той ще се внася, което ги прави зависими от цените на вносните горива.
Правителството на втората по сила икономика на Южна Америка, реши да удължи срока на експлоатация на централата Embalse в Кордоба с 30 г. и смята да строи трети реактор в Атуча.