Ръководителите на VW се сдобиха с обвинения за манипулация на пазара

Въпреки това Хеберт Дийс ще продължи да изпълнява функциите си

25.09.2019 | 17:09 Редактор: Ралица Братанова
Ръководителите на VW се сдобиха с обвинения за манипулация на пазара

Двамата водещи ръководители на Volkswagen Group - главният изпълнителен директор  Хеберт Дийс и председателят на Надзорния съвет Ханс Дитер Пьотч, бяха обвинени в манипулация на пазара в Германия, тъй като умишлено не са уведомили инвеститорите в концерна за скандала с манипулираните дизелови двигатели от 2015 г. 

Същото обвинение е повдигнато и на бившия изпълнителен директор на концерна Мартин Винтеркорн, става ясно от съобщение на прокуратурата в град Брунсуик, провинция Долна Саксония. Обвинителният акт е бил внесен вчера, съобщи говорителят на прокуратурата Клаус Зихе, пише Automedia.bg

Надзорният съвет на VW Group обяви, че се събира на извънредно заседание, като на него ще бъде обсъдено обвинението. То вече е било осъждано на предишни сбирки на Съвета на директорите на концерна.

Адвокатът на Дийс също коментира действията на прокуратурата, като обяви, че клиентът му не е можел да предвиди спада на цената на акциите на Volkswagen на борсата. 

И допълни, че Дийс ще продължи да изпълнява функциите си, независимо от обвиненията.

До момента разходите на концерна за ликвидиране на последствията от дизеловия скандал достигат 30 млрд. евро, като по-голямата част от тях отидоха за глоби и компенсации на клиенти, както и за изкупуване на част от засегнатите автомобили.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК