Фонд с $500 млн. за инфраструктура в Югоизточна Азия

Най-големият донор във фонда ще бъде Малайзия със 150 милиона долара, съобщи премиерът на страната Наджиб Разак.

28.09.2011 | 11:14
Фонд с $500 млн. за инфраструктура в Югоизточна Азия

Асоциацията на страните от Югоизточна Азия  ще създаде фонд от 500 милиона долара за финансиране на инфраструктурни проекти. Разговорите на страните от АСЕАН в Токио са съсредоточени върху намаляването на пропастта между бедни и богати в региона, както и да се увеличи растежа на регионалната икономика.
Новият инфраструктурен фонд ще предоставя заеми за изграждане на пътища, железопътни линии и други проекти в Югоизточна Азия. Проектът е стъпка напред в постигането на по-голяма икономическа интеграция на региона от 2015 г.
Времето за помощи и подаръци отвън е свършено, ние трябва да сами да поемем инициативата – коментира генералният-секретар на АСЕАН Сурин Пицуан, като подчерта нуждата от увеличаване на междуграничните инвестиции в рамките на асоциацията.
Най-големият донор във фонда ще бъде Малайзия със 150 млн. долара, съобщи премиерът на страната Наджиб Разак. В Малайзия работят над 3 млн. чуждестранни работници от АСЕАН, което прави страната чувствителна по въпроса с развитието на регионалната икономика до ниво да бъде конкурентна на водещите развити икономики.
120 млн. долара пък ще дойдат от Индонезия. Страната е втората по големина икономика в региона и с мащабното си участие се надява да подпомогне преодоляването на пречките за икономическия си растеж. Целта на Индонезия е да постигне ръст от 7-8% до 2025-а година и по този начин да се присъедини към кръга на десетте най-големи икономики в света.