Шанхай намали скоростта на метрото

Метрото и жп система на Шанхай се развиха бурно през последните 8 години и достигнаха дължина от 450 км.

28.09.2011 | 09:16
Шанхай намали скоростта на метрото

Финансовата столица на Китай, Шанхай, затвори 13 спирки на метрото и забави скоростта на влаковете, заради катастрофата, при която бяха ранени над 270 души.
Железопътният транспорт в страната се оказва отново пред опасността от намаляване на инвестициите.
Китай намали финансирането на сектора наполовина, до 5 млрд. долара след последната голяма катастрофа през юли, при която имаше 40 загинали.
След инцидента преди ден десета линия на метрото в Шанхай е била затворена до второ нареждане. Акциите на подземната железница паднаха в Хонконг, поради опасения, че катастрофата може да се отрази на инвестициите в подземния транспорт, след години на силен ръст.
Метрото и жп система на Шанхай се развиха бурно през последните 8 години и достигнаха дължина от 450 км, като високите темпове настигнаха бързия ръст на населението и силното натоварване.
Шанхай ограничи скоростта на метрото до 45 км в час. Доставчикът на оборудването на подземната железница, Casco (съвместното дружество на China Rail и Alstom) са осигурили и централната система за контрол на движението, включително на линията, където стана катастрофата, съобщи агенция Синхуа. Причината за инцидента е била неизправност в сигнализацията.