Папандреу поиска подкрепата на германския бизнес

Това е инвестиция в друга Гърция, заяви гръцкият премиер в прочувствена реч пред германски бизнесмени.

27.09.2011 | 17:48
Папандреу поиска подкрепата на германския бизнес

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу поиска подкрепата на германския бизнес за възстановяване на гръцката икономика. Папандреу е в Германия по покана на канцлера Ангела Меркел. Атина очаква от Берлин подкрепа за отпускането на поредния транш от 8 млрд. евро, съгласно постигнатото в еврозоната през юли споразумение.
Гръцкият министър председател Георгиос Папандреу изнесе прочувствена реч пред германски бизнесмени. Премиерът отправи призив за помощ, необходима на страната, за да се справи с дълговата криза. Папандреу заяви, че германското финансиране няма да бъде инвестиция в минали провали, а в бъдещи успехи.
Премиерът похвали и гръцките „свръхчовешки” усилия за понижаване на нивото на дълга на страната.
„Това е инвестиция в друга Гърция. Гърция -  която се изправя срещу проблемите, трупани от десетилетия – заяви Папандеру. - Ние извършихме безпрецедентни реформи само за няколко месеца. Превърнахме от кризата благоприятна възможност. И мога да ви уверя, че това вашите инвестиции в Гърция няма да останат в миналото. Това е инвестиция, която ще отведе Гърция в бъдещето“.
Папандреу беше попитан дали Гърция не е изправена пред Сизифов труд и дали правителството в Атина може да се справи с проблемите.
„Дали има някаква надежда? Отговорът ми е да, можем – отбеляза Папандеру. - Гърция има потенциал, Европа има потенциал и чрез глобалното сътрудничество всички ние заедно имаме сили да превърнем тази криза във възможност за истинска и необходима промяна“.
Ангела Меркел отговори на Папндреу с думите „всички уважаваме това, което Гърция направи от гледна точка на структурни промени“. И добави, че всички желаят по-силна Гърция.
По-късно двамата лидери ще обсъдят до каква степен Гърция постига напредък в усилията да съкрати бюджетния си дефицит и да си осигури следващия транш от 8 млрд. евро помощи от Европейския спасителен фонд.
Преди визитата на Папндреу в Германия, гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос изрази увереност, че страната ще получи помощта. Досега Гърция вече е получила над 65 милиарда евро, само Германия е предоставила 13 милиарда от тях.
В четвъртък Бундестага ще гласува предложението за разширяване на правомощията на Европейския финансов стабилизационен механизъм, чрез който се очаква да бъде оказана помощ на Гърция, въпреки че някои депутати са против.